Jamen dog! Hvor er det JavaScript henne?
Din browser understøtter ikke JavaScript eller har ikke understøttelsen slået til. Slå JavaScript til i din browser for at se denne side ordentligt, eller opgrader til en browser, der understøtter JavaScript.
Besøgende online nu
Gæster online 17
Brugere online 0

Antal brugere: 184
Nyeste bruger: 007
Artikler

Hvad er phpMyAdmin?

Når man er startet med at bruge PHP-Fusion melder sig før eller siden spørgsmålet: "Hvad er phpMyadmin?" og hvad kan jeg bruge det til?
eller hvorfor skal jeg overhovedet bruge det?

Når man er startet med at bruge PHP-Fusion melder sig før eller siden spørgsmålet: "Hvad er phpMyadmin?" og hvad kan jeg bruge det til?
eller hvorfor skal jeg overhovedet bruge det?

Hvad er phpMyadmin?


phpMyadmin er er standardværktøj, som de fleste udbydere tilbyder, i forbindelse med, at de også tilbyder MySQL databaser.

Da PHP-Fusion baserer sig på en MySQL database, er det derfor et perfekt værktøj for en administrator / Webmaster, til at kigge is hjemmesidens tabeller, og også rette i dem om nødvendigt.

Hvorfor skulle det så være nødvendigt?


PHP-Fusion er opbygget af mere end 40 forskellige tabeller, og de har indbyrdes relationer, som skal overholdes for, at siden ovehovedet fungerer.

Relationer?
Ja, fx. er tabellen "users" en af de allermest brugte.
Hver gang en bruger laver et indlæg i forum, så lagres selve indlægget i tabellen posts, men i samme tabel findes også et felt som normalt ikke er synligt når man færdes i forum, nemlig referencen til tabel users.

De fleste tabeller har en nøgle, som blot er et tal. Således også tabellen users, og posts med, for den sags skyld.

Da man jo ikke ser blot et tal ud for hvert indlæg i forum, så er PHP-Fusion programmeret sådan, at den bruger tal-værdien fra posts til at slå op i tabellen users, og her finde navnt på den bruger der har lavet indlægget, og vise det.

Det er klart, at det er jo ikke så godt, hvis et indlæg i forum har en tal-værdi som peger over i users, og hvor denne værdi ikke findes. Så kan man ikke finde navnet på den, der har lavet indlægget. Så har man en "brudt relation"

PHP-Fusion er programmeret til, at sørge for at alle de relationer på kryds og tværs imellem tabellerne ikke brydes.
Tabellerne opdateres altså efter nøje definerede regler i PHP-Fusion, som dels sørger for, at der ikke kommer brudte relationer, men også andre ting.
Fx. tillader PHP-fusion ikke, at to brugere, altså poster i tabellen users, indeholder samme emailadresse.
Dette har ikke noget at gøre med, en brudt relation, eller unik nøgleværdi. Man har bare besluttet, at i PHP-Fusion skal alle brugere benytte deres egen, eller ihvertfald en unik, emailadresse.

Hvis man tilgår databasen via phpMyadmin værktøjet, så gælder der INGeN ReGLeR!
Man kan altså som det letteste i verden ændre en forum post til at pege ingen steder hen, og det er noget skidt.
Man kan også ændre en brugers emailadresse til det samme som en anden brugers. Det gør ingen skade, det er blot ikke i henhold til PHP-Fusions normale "regelsæt".

er det så ikke farligt, at bruge phpMyadmin?


Jo, bestemt! Man skal vide hvad man gør, når man retter direkte i databasen.
Omvendt, hvis man ved det, så kan man gøre alt!
Man kan også reparere fx. en brudt relation som er gået i stykker. Det sker sjældent, men af til kan indholdet i en tabel komme i uorden, og så er phpMyadmin tit den nemmeste måde at analysere problemet, og rette det med.

Hvem kan bruge phpMyadmin?


I og med, at man kan pille i alt, og så let som ingenting gøre sig selv til super administrator, og fratage andre samme ret, så er det bestemt ikke et værktøj som almindelige brugere har adgang til.

adgangen til det sker ved hjælp af et login og et password, som man normalt får af sin webhost. Det er altså kun sidens ejer, eller webmaster, som har adgang til det, og sådan bør det være.

Hvordan lærer man at bruge phpMyadmin?


Man logger på med sit brugerid password, og tager det stille og roligt.
Hvis man undlader at klikke på funktioner man ikke ved hvad er, især knapper med teksten "Delete" eller "Remove" eller ikoner som forestiller en lille skraldespand, så har man en fair chance for ikke at lave ulykker som det aller første.

Man kan fx. klikke på tabellen users i venstre side (som jo så hedder "fusion_users", hvis man ellers har valgt standard prefix "fusion_" da man installerede php-fusion)

Herved vises tabellens felter i højre side. Disse felter kan også ses her på siden i oversigten over fusion_tabeller. (Se menupunktet "DB struktur vxxx" her på siden).

Vælger man herefter knappen "Vis" eller "Show", så vises indholdet af tabellen; altså alle de brugere, som er oprettet på siden.
Bemærk aLLe felter vises! Både dem der er synlige, og dem der normalt ikke er synlige på en PHP-Fusion hjemmeside.

Har man lyst at rette i en af dem, klikker man blot på det lille blyantsikon ud for den post man ønsker at rette.
Herefter kan man rette et hvilket som helst felt, til en hvilken som helst anden værdi (forudsat feltets egenskaber tillader det).
Det er her man skal passe på! Man kan godt tilrette fx. emailadressen, men alle de koder, som man ikke kender brugen af, kan skal man normalt holde sig fra, da man ellers risikerer, at beskadige sidens opbygning, og så står man pludselig med en ubrugelig database.

Hvordan kommer jeg videre med phpMyadmin?


For yderligere instruktion i hvordan man bruger phpMyadmin må du søge information andre steder.
Dette er kun en artikel, der kort forklarer hvad phpMyadmin er, hvad man kan bruge den til.

P.S. et godt råd inden du retter NOGeT som helst: Tag backup inde fra PHP-Fusion ;)

Yxos May 24 2008 5704 visninger 0 kommentarer Udskriv

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Du skal logge ind for at kommentere.
  • Der er ikke skrevet kommentarer.

Log ind
Er du endnu ikke registreret bruger? Klik her for at oprette dig.
Glemt kodeord?